Skip to content

Vad du behöver veta för att få företagskredit

Precis som med alla stora beslut i livet är det bäst att alltid tänka efter före du agerar. Oavsett varför du behöver en företagskredit är det viktigt att göra ordentligt med efterforskningar. Jämför olika långivare med varandra innan du bestämmer dig. Kontakta dem gärna och ställ så många frågor som möjligt. Ta hjälp av experter om det behövs.

Är det kanske ett företagslån småföretag du är ute efter? Eftersom de flesta långivarna skiljer sig från varandra är det precis som med företagskredit viktigt att du kontaktar mer än en långivare. Skulle du av en händelse få ett nej eller väldigt dåliga villkor från en, så finns det flera alternativ att välja mellan.

Hur du kommer igång

En ansökan eller offert ska inte vara bindande. Är du osäker är det är alltid bäst att fråga långivaren först! Du bör dock vara beredd på att långivaren kommer att göra en kreditupplysning på företaget i samband med att ansökan skickas in. Det är något de måste enligt lag, så om de inte skulle göra det borde du leta vidare efter en annan långivare.

Det bästa är om du som privatperson tar avstånd från företaget, ekonomiskt sett, om det är ett aktiebolag. Får du ett stort antal kreditupplysningar på ditt namn under en kort tid blir det svårare att få krediter och lån i framtiden och därför är det bra att använda en lånemäklare som bara tar en enda kreditupplysning.

Olika avgifter

Innan du signerar något är det viktigt att du har stenkoll på olika avgifter som kan tillkomma. Även om den månatliga räntan eller avgiften är låg kan uppläggningsavgiften eller startavgiften vara på tusentals kronor. Har du inte har räknat med dessa kostnader kan det leda till svårigheter med återbetalningar. Läs därför alltid noga igenom vad som gäller för lånet.

När du beräknar totalkostnaden för ett lån eller kredit bör du se till att du har med eventuella uppläggningsavgifter och startavgifter. Dessa avgifter ökar ofta på kostnaderna för ditt lån. Skulle långivaren inte nämna dessa kostnader så är det viktigt att du som låntagare kollar upp det. Det kan vara avgörande för dig som företagare om du kan ta lånet eller inte.

Tillgänglighet är viktigt

Det är en stor fördel om långivaren har en portal på deras hemsida. Ofta brukar det finnas något som kallas ”mina sidor” eller liknande. Där kan du logga in med jämna mellanrum för att få en översikt av lånet. Skulle du av någon anledning behöva få fram information om lånet, eller kanske till och med höja lånet är det alltid lättare när du är inloggad.

En annan viktig aspekt för dig som låntagare är hur tillgänglig långivaren är. Brukar de svara på telefonsamtal, e-post och annat inom rimlig tid? Ett bra tips är att söka efter recensioner på social medier och på nätet. Oftast är recensionerna på långivarens egen hemsida mycket bra, men verkligheten kan se väldigt annorlunda ut.

Dolda avgifter på företagskredit

En del långivare tar ut en avgift varje månad trots att du inte använder krediten. Dessa avgifter kan variera kraftigt mellan olika långivare. Därför är det extra viktigt att du läser igenom vilka villkor som gäller. Även om dessa avgifter endast handlar om några hundra kronor, är det onödigt att betala extra för ingenting.

Avgift på önskat lånebelopp

En del banker och andra långivare tar ibland en avgift direkt från ditt lånade belopp. Det kan kännas lite snopet att inte få ut hela summan. Kolla upp hur det fungerar hos långivaren och anpassa lånesumman efter det. Om du till exempel behöver 100 000 kronor och långivaren tar en avgift på 2 000 kronor får du endast ut 98 000 kronor.

Fast låneperiod eller inte

Det kan komma perioder när du som företagare behöver ett mindre lån under en kort period. Det kanske endast rör sig om några månader. Vet du med dig att återbetalning kommer kunna ske inom utsatt tid kan du enkelt jämföra långivare för att få fram de bästa villkoren för ditt företag. Oavsett långivare är det viktigt att du gör en realistisk plan för din ekonomi.

Vissa långivare drar alla kunder över en kam och erbjuder inte bättre villkor för inbetalningar. Vissa har fasta låneperioder och andra går det att förhandla med. Ibland måste halva låneperioden löpt innan du får betala tillbaka hela beloppet. Ta upp alla villkor med långivaren innan du signerar något, så du inte får några tråkiga överraskningar.

När får du tillgång till din företagskredit?

De allra flesta banker har en lång och krånglig process som du måste gå igenom innan de beviljar din företagskredit eller företagslån. Om du är i akut behov av pengar finns det även andra alternativ. Det kan vars så att du omgående måste laga eller köpa in ny utrustning, i så fall kan snabblån vara ett bra alternativ.