Skip to content

5 steg mot en bättre datasäkerhet bland dina molntjänster

67090231

Molntjänster är både privatpersonens och företagarens gåva från den tekniska världen. Dessa både underlättar hantering av arbetet, ökar användbarheten och ger en viktig säkerhet. När du tar till dig de allra bästa molntjänsterna så kommer det definitivt leda till den bästa molndatasäkerheten. Lägg därför ner tid och engagemang på att hitta den molntjänst och leverantör som passar dina behov, önskemål och krav på användarvänlighet och säkerhet. Genom att använda dig av de bästa molntjänsterna kommer du få den allra bästa molndatasäkerheten. Nedan följer också några saker att tänka på för att öka datasäkerheten.

1) Håll reda på var er data lagras

Du kan aldrig skydda data som finns i företaget om du inte vet var det finns någonstans! Brandväggar, datakryptering och funktioner som upptäcker dataintrång kan skydda till viss del, men de kommer aldrig att bli tillräckligt effektiva eller säkra för att till fullo skydda all data. Tänk om leverantören för dina molntjänster går i konkurs, eller om du skulle vilja byta till en annan leverantör. Vad händer med all data och dina övriga uppgifter då? Du behöver vara väl medveten om var någonstans er data finns lagrad så att du har möjlighet att få tillgång till och eventuellt ta bort den innan någon får en chans att förstöra eller stjäla den för dig. Du behöver ha full kontroll och kännedom över det system där er data finns.

2) Ta alltid backup på all viktig data

Molntjänster är mycket bra, men man kan aldrig veta om och när någonting går fel. I värsta fall kan det leda till stora förluster av viktig data. Det är en av anledningarna till att du alltid måste ta en ordentlig backup. Ta hjälp av ett pålitligt backupsystem så har du alltid kontroll på den här delen av säkerheten. Förluster av data är tyvärr inte helt ovanligt. För att ta ett exempel så har några av de stora mobiloperatörerna förlorat data för kunderna vid några tillfällen.

3) Kolla upp de säkerhetsåtgärder som har implementerats av ditt datacenter

Alla de stora datacentren är noga med att utveckla och erbjuda sina kunder ett brett utbud av högkvalitativa säkerhetstjänster. Det är ett område som är under ständig utveckling då nya säkerhetsfrågor och typer av hot ständigt uppkommer. Viktiga säkerhetstjänster är brandväggar, antiviruslösningar och skydd mot intrång. Tack vare dessa tjänster får du en bättre säkerhet till ert data som finns lagrade på företagens servrar. Leta efter bra hemsidor som ger översikt när du söker efter lagring av data. De kan vara till god hjälp.

4) Läs recensioner och få referenser från befintliga kunder

Kundreferenser är din bästa hjälp när du ska ta reda på om en leverantör av molntjänster är bra eller inte. Därför bör du alltid se till att få tillgång till detta innan du sluter avtal. Om du hittar exempelvis företag och institutioner inom datakänsliga branscher bland leverantörens kunder så kan du se det som ett tecken på att säkerheten är hög och att dina uppgifter och data kommer vara i goda händer. Den typen av kunder kan vara exempelvis statliga organisationer, hälso- och sjukvård, försäkringsbolag eller finansiella organisationer. De vänder sig till leverantörer som har lagt stora resurser på att tillgodose höga krav och behov.

5) Testa alltid allting!

Det finns några viktiga ledord som du kan förhålla dig till. Först och främst, lita aldrig på någon! Anta heller ingenting utan ta reda på fakta och se till att alltid testa allt själv innan du ingår avtal. Du skulle dessutom, för att vara på den riktigt säkra sidan, kunna anlita en professionell (etisk) hacker som kan hjälpa dig med att söka efter kryphål och sårbarheter i systemen. Om denne lyckas med att hacka tjänsterna, varför skulle inte någon annan klara av det? Du kan aldrig vara nog säker och genom att ta reda på så mycket som möjligt och testa ännu mer så kan du åtminstone vara ganska lugn med att ert data är i säkra händer.

Som en sammanfattning kan man alltså säga att du behöver ha en bred helhetsbild över ert data, de behov som finns och vilka brister som kan uppkomma. Det är viktigt att du noggrant förbereder och undersöker allting kring molntjänsterna för att öka datasäkerheten bland dina molntjänster. Ta ingenting för givet och lämna inget åt slumpen. Ta hjälp av en professionell person inom området om du själv är osäker. Det tjänar du på i längden!